Survival Runs

Geschiedenis


SURVIVALRUN is meer dan 25 jaar geleden ontstaan in de Nederlandse Achterhoek.
Daar werd een slipjacht parcours door middel van hindernissen omgebouwd tot een avontuurlijke hardloop route. Door de jaren heen zijn de hindernissen en specifieke survivaltraining sterk ontwikkeld. Bij een survivalrun leg je een parcours hardlopend af dwars door sloten, weilanden, bossen, akkers en stukje asfaltwegen. Onderweg moeten er diverse natuurlijke en opgebouwde hindernissen overwonnen worden.

De opgebouwde hindernissen bestaan uit uiteenlopende touwbanen en hindernissen die gemaakt zijn van o.a. balken, netten, banden, triangels maar ook onderdelen zoals kajakken, tokkelen, pijl en boogschieten en houthakken of zagen kun je onderweg tegen komen.

Aan de hindernissen en parcours worden veiligheideisen gesteld door de parcourscommissie van de Survival Bond Nederland. Op deze manier zijn aangesloten leden zowel verzekerd tijdens trainingen als bij het lopen van een survivalrun.  Er worden in heel Nederland en België wedstrijden gehouden welke meetellen van het Survival Circuit.
Zie ook: ‘Rode Bandje’ en ‘Categorieën’.

Rode Bandje


Het rode armbandje: Symbool voor het goed uitlopen van de survivalrun.

Bij de inschrijving/aanmelding van een survivalrun ontvang je naast het T-shirt met startnummer ook een rode wedstrijdband. Het doel is om alle hindernissen te halen en met de rode wedstrijdband over de finish te komen. Je kunt namelijk nog zo snel het parcours doorlopen, als je armbandje je wordt afgenomen dan eindig je veel later in het klassement dan de runner die later maar wel met armbandje binnen komt.

Het armbandje kan afgenomen worden, of kun je inleveren indien je een hindernis niet kunt volbrengen.
Bij sommige wedstrijden wordt er per gemiste hindernis een gaatje in je rechtermouw geponst. Het aantal gaatjes heeft daardoor weer invloed op het eindklassement.

Maar feit blijft: hoe lang je er ook over doet, alle hindernissen behalen en je armbandje behouden geeft je het grootste gevoel van voldoening, en daar gaat het om.

Categorieën


Weer of geen weer, de wedstrijden worden altijd gehouden. Bij de wedstrijden wordt een onderscheid gemaakt tussen: recreanten en licentiehouders.

Een recreant is eenieder die niet ingeschreven is bij de Survival Bond Nederland met een betreffende wedstrijdlicentie. Recreanten mogen aan elke run meedoen maar hebben (in tegenstelling tot licentiehouders) geen voorrang.

Licentiehouders doen mee aan het wedstrijdklassement en schrijven zich in voor een categorie. Deze categorie kan men gedurende het seizoen niet meer wijzigen. Personen van 18 jaar en ouder die als SBN-lid binnen maximaal twee seizoenen minimaal vijf keer een daartoe aangegeven recreatieve run uitlopen met behoud van bandje, kunnen direct een wedstrijdlicentie aanvragen. Deze (minimaal) vijf gelopen recreatieve runs noemen we in dit verband kwalificatieruns. Deze zijn zichtbaar gemaakt in de wedstrijdkalender.

Elke categorie heeft een onderscheid tussen dames en heren. Naast het overall resultaat is er binnen elke (volwassenen) categorie een 40 en 50+ ranking.

Weer of geen weer, de wedstrijden worden altijd gehouden. Bij de wedstrijden wordt een onderscheid gemaakt tussen: recreanten en licentiehouders.

Een recreant is eenieder die niet ingeschreven is bij de Survival Bond Nederland met een betreffende wedstrijdlicentie. Recreanten mogen aan elke run meedoen maar hebben (in tegenstelling tot licentiehouders) geen voorrang.

Licentiehouders doen mee aan het wedstrijdklassement en schrijven zich in voor een categorie. Deze categorie kan men gedurende het seizoen niet meer wijzigen. Elke categorie heeft een onderscheid tussen dames en heren. Naast het overall resultaat is er binnen elke (volwassenen) categorie een 40 en 50+ ranking.

Het klassement bevat de volgende categorieën:

Jeugd Survivalrun
Het Jeugd Survival Circuit kent 3 subcategorieën:

  • Jeugd-D (pilot)
    De leeftijd voor de D-groep is van 8 tot 10 jaar. Dit jaar is dit een pilot categorie. Dit betekent dat in het seizoen 2016/2017 er een aantal pilot Jeugd-D runs zijn waardoor we gaan ontdekken hoe de invulling (zwaarte, lengte, etc.) van deze categorie moet zijn.
  • Jeugd-C
    De leeftijd voor de C-groep is van 10 tot en met 12 jaar. De afstand die aangesteld is voor deze categorie is tussen de 4 en 7 km. De jeugd mag niet met ballasten lopen. Dit is zeer slecht voor het lichaam wat nog in de groei is. In plaats van een balk doorhakken, moeten de jeugdigen zagen.
  • Jeugd-B
    Hiervoor is een leeftijd tussen de 13 en 14 jaar vereist. De afstand die afgelegd wordt ligt tussen de 4 en 7 km. Het parcours is identiek aan het parcours van de JSC-C. Ook deze groep mag niet met ballast lopen en moet zagen in plaats van hakken.
  • JSC-A
    Met een leeftijd tussen de 15 en 17 jaar en is hierbij de oudste jeugdklasse. De afstand ligt tussen de 6 en 9 km. Als enige van de jeugd valt deze categorie op de wat langere afstanden. Dat komt, omdat het lichaam al wat meer aan kan. De hindernissen worden precies genomen zoals de volwassenen hem ook nemen, alleen hoeft de jeugd niet te hakken en met ballast te lopen.

Korte Survivalrun
Dit is de lichtste categorie onder de volwassenen. De leeftijd voor deelname is vanaf 18 jaar. De afstand ligt tussen de 6 en 9 km en is dus bijna identiek aan de Jeugd-A route. Het grote verschil is dat de 18+-categorieën moet houthakken en een deel van de run met ballast moet lopen. Het aantal hindernissen bij een Korte Survivalrun zit meestal tussen de 25 en 45.

Middellange Survivalrun
De leeftijdsgrens ligt vanaf 18 jaar en hoger. De afstand ligt tussen de 9 en 15 km.  Het aantal hindernissen bij een Middellange Survivalrun zit meestal tussen de 40 en 70. Daarbij moet deze categorie de hindernissen vrijwel altijd op de zwaarst mogelijke wijze nemen.

Lange Survivalrun
Dit is de zwaarste categorie die gelopen wordt in de Survival. De minimale leeftijd is ook hierbij 18 jaar. De afstand ligt tussen de 15 en 25 km. Het aantal hindernissen bij een Lange Survivalrun zit meestal tussen de 60 en 100. Daarbij moet deze categorie de hindernissen altijd op de zwaarst mogelijke wijze nemen.

Verschillen


Survivalrunning of Obstaclerunning of Mudrun?

Zowel bij Survivalrunning als Obstaclerunning (of mudruns) loop je dus en neem je hindernissen/obstakels. Er zitten dus zeker overeenkomsten tussen beide. Toch zijn er (nog wel) een aantal kleine verschillen. Kort gezegd ligt bij Obstaclerunning het accent op het lopen (en dan met name ook over een zo’n divers mogelijk terrein) en bij Surivalrunning op de hindernissen (en dan het liefste zo zwaar en zo technisch mogelijk). Bij ons wordt alleen Survivalrunning getraind.

Onze sponsoren: